InternetMarketingNieuws

Belangrijk: 5 fintech-trends van 2018

0

De fintech-sector staat op dit moment op z’n kop, mogelijk aangedreven door de financiële crisis die ondertussen (grotendeels) achter ons ligt. We zoeken naar verandering, naar meer transparantie, en eerlijkheid. En dat is terug te zien in de markt. Laten we eens kijken naar een aantal belangrijke fintech-trends van dit moment.

Om te beginnen: Ik ben geen financieel expert. Maar ik vind de fintech-branche wel een spannende sector waar een grote drang naar verbetering heerst. Daarnaast zie ik als freelancer de nodige start-ups langskomen die mooie dingen doen. Ik wil daarom een aantal trends delen die wat mij betreft op dit moment de boventoon voeren – inclusief voorbeelden die we als eindgebruiker direct kunnen inzetten om ons leven makkelijker en mooier te maken.

1. Crowdfunding (en investeringen)

Waar we ‘vroeger’ alleen maar bij banken terechtkonden voor een lening of financiering, is dat de afgelopen jaren sterk veranderd. En die trend zal de komende tijd zeker aanhouden.

Met de eerste crowdfunding-platformen draaide het vooral om het mogelijk maken van projecten waar we hobbytechnisch gezien enthousiast van werden. Daarna werd het al snel serieuzer. Verschillende partijen houden zich bezig met het financieren van start-ups en het opschalen van bestaande bedrijven door middel van crowdfunding. Ook zakelijk vastgoed wordt op deze manier aangekocht. En de community van investeerders ziet het als een mooi alternatief voor de continu dalende spaarrente.

Jungo

Spannend ook is waar Jungo mee bezig is: het (deels) crowdfunden van een hypotheek. Om investeerders een mooi risico/rendement-model te bieden, en huizenkopers een lagere hypotheekrente. Daar gaan we de komende tijd nog veel van horen. De nieuwe generatie starters zal behoefte hebben aan een nieuwe hypotheek, waarbij de eerdergenoemde transparantie en eerlijkheid de boventoon voeren.

hypotheek crowdfunding

Foto: Jungo

2. Automatisch (en op tijd) betalen

Met de technologie van nu zijn er in veel markten doorbraken te zien op het gebied van automatisering. Ook worden systemen steeds slimmer, aangedreven door bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en natural language processing om de communicatiebarrière tussen mens en machine verder te dichten.

Gobbill

In fintech is dat niet anders. Er zijn veel start-ups (zoals het Australische Gobbill) bezig met het automatiseren van betalingen, en het oplossen van het probleem van ‘niet op tijd betalen’, zodat we als consumenten net zo slim met liquiditeit omgaan als dat bij bedrijven gebeurt. Te laat een openstaande rekening aflossen zal nog amper voorkomen; geautomatiseerd en op een optimaal tijdstip betalen is de toekomst.

Forbes ziet deze ontwikkeling overigens ook als een van dé trends van dit jaar. Het bedrijf noemt automatisch investeren als een mogelijke uitkomst van deze trend. Op dit moment lijkt dat vooral weggelegd voor mensen die professioneel investeren, maar met de komst van zoveel technologie zou dat weleens snel kunnen gaan veranderen. Dat zien we ook terug in de ontwikkeling waar ik hierna op zal inzoomen.

3. Financiële planning

Nog een stapje verder dan op tijd rekeningen betalen is een slimme financiële planning. Waar we al veel initiatieven troffen die een specifiek onderdeel oplossen (zoals Peaks doet met automatisch wisselgeld beleggen), is de verwachting dat dit nog breder zal worden getrokken. Zo kunnen we ieder onderdeel van onze financiën met het oog op de toekomst inrichten (en ook weer automatiseren).

Pefin & Peaks

Een van mijn favoriete voorbeelden hierbij is Pefin. Een digitale assistent, aangedreven door kunstmatige intelligentie, die helpt al je inkomsten en uitgaven te coördineren en je financiële toekomst in te richten. Waarbij de dynamische markt constant voor aanpassingen zorgt om die doelen te kunnen blijven halen. Op dit moment officieel nog niet in Nederland, maar wel gewoon te gebruiken.

Voor mij is persoonlijke financiële planning een heel concreet speelveld waarvan ik de komende tijd meer wil zien. Met de huidige technologie moet het mogelijk zijn om wat we ‘binnen krijgen’ zo efficient mogelijk te vertalen naar het verwerken van rekeningen, investeringen/beleggingen, en spaardoelen. Dit ook op basis van een steeds veranderende behoefte zonder het grote plaatje uit het oog te verliezen – waarbij automatisering / AI natuurlijk een mooie rol kan spelen.

Foto: Peaks

Services als Peaks en Pefin zijn een mooie eerste stap, maar ik hoop (en geloof) dat er op het gebied van financiële planning nog veel meer gaat gebeuren. Ook om meer bewustzijn te creëren rondom het risico op financiële problemen, bijvoorbeeld vanuit de overheid of banken.

4. Identiteitscontrole (en blockchain, uiteraard)

Blockchain is een van de toverwoorden in fintech op dit moment. Maar veel interessanter is het om te zien wat voor toepassingen we daarmee precies gaan ontwerpen – en massaal gaan gebruiken.

Ik kwam laatst deze treffende quote tegen: Blockchain is a solution looking for problems’. Sinds de opkomst van de financiële technologie is er vooral heel veel geld opgehaald door start-ups die met grote beloften investeerders aantrokken. Daar is tot nu toe een handvol applicaties uitgekomen die adoptie hebben gevonden bij de massa.

Maar decentralisatie, de kern van blockchain, past goed bij de vraag naar meer openheid en eerlijkheid. Het is (hopelijk) een kwestie van tijd voordat we meer en meer producten mainstream zien worden. Want vooral binnen de financiële wereld moet blockchain haar belofte kunnen inlossen.

Er worden momenteel enorm veel interessante oplossingen ontwikkeld. Op het gebied van identiteitscontrole liggen bijvoorbeeld wat mij betreft veel kansen als het gaat om fraudebestrijding. Een aantal veelbelovende start-ups omarmt deze uitdaging (zoals Tradle, dat samenwerkt met Rabobank), dus hopelijk zijn identiteits- en betalingsfraude over een paar jaar voorgoed verleden tijd.

Foto: Tradle

5. Open banking

Veel innovatie in fintech wordt gestuwd door een financieel systeem dat steeds meer open wordt. De nieuwe wetgeving Payment Services Directive 2 (PSD2) moet dit mogelijk maken; banken moeten toegang geven aan derden om applicaties te kunnen ontwikkelen voor consumenten. Op de site van ABN Amro kun je meer lezen over deze ontwikkeling.

In een notendop betekent de komst van PSD2 bijvoorbeeld dat we de komende tijd meer applicaties gaan zien die ‘aansluiten’ op jouw persoonlijke bankrekening. Dat klinkt misschien eng, maar uiteraard is het niet zo dat je toegang geeft aan vreemden om transacties te doen. Wel kun je op deze manier slimmer omgaan met je financiën door het een en ander te automatiseren, bijvoorbeeld wat betreft je financiële planning.

Spannende tijden dus in fintech-land. En dit is nog maar een kleine greep uit de dingen die er in deze sector staan te gebeuren. Reden genoeg dus om het van dichtbij te blijven volgen. Hoewel we de meeste dingen (hopelijk) snel in ons dagelijks leven terug zullen gaan zien.

Hoe hoog is het risico bij niet opgeven kansspelbelasting?

Vorig artikel

5 online marketing-trends van 2018

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Internet