Nieuws

Duurzame verlichting anno 2019: LED, spaarlampen en meer

0

Als je verlichting kiest voor je huis, dan wil je natuurlijk dat dit zo duurzaam mogelijk is. Een lamp moet zo lang mogelijk meegaan en zo min mogelijk stroom verbruiken. Dat is beter voor het milieu, maar het kan ook voor je eigen portemonnee forse besparingen opleveren. Dubbel interessant dus! Aan welke duurzame verlichtingsmogelijkheden je zoal kunt denken? Dat vertellen wij je in dit artikel. Van LED-verlichting tot spaarlampen en meer.

LED-verlichting

Het overgrote deel van de verlichting die je tegenwoordig in de winkels ziet liggen, is LED. Dat is niet voor niks. Het is namelijk heel energiezuinig en de zogenaamde lichtvervuiling kan er ook nog eens mee beperkt worden. Dat laatste betekent dat het een minder grote impact heeft op de natuur. Hoewel LED een zachte lichtvorm is, kan het tóch veel verlichting opleveren. LED-verlichting werkt door koolstof-gebaseerde samenstellingen, die lichten op door transparante elektroden. De kwaliteit is goed. En het is een extra duurzame keuze, omdat het tot wel twintig jaar meegaat.

Spaarlampen

Inmiddels iets verouderd, maar nog steeds een relatief duurzame optie is de spaarlamp. Tegenover een gloeilamp is de spaarlamp een stuk lager in energieverbruik. Een spaarlamp van respectievelijk 5 of 22 watt geeft bijvoorbeeld net zoveel licht als een gloeilamp die 25 of 100 watt stroom verbruikt. Bovendien heeft het een langere levensduur. De spaarlamp gaat tot wel zes keer langer mee. En er kunnen verschillende soorten licht mee gecreëerd worden. Van wat warmer, roodachtig licht, tot de koude, blauwige tint die vaak als wat killer wordt ervaren. Dit wordt gedaan door fluorescentiepoeder toe te voegen aan de lamp.

Zonnepanelen

Een geschikte manier om in de tuin zelf duurzame energie op te wekken, is door gebruik te maken van zonne-energie. Er zijn een heleboel buitenlampen te verkrijgen, waarvan het dakje bijvoorbeeld voorzien is van een aantal paneeltjes. Daardoor kan stroom worden opgewekt tijdens de zonuren. En dan komt de gespaarde energie in de avonduren – als de zon alweer onder is – terug in de vorm van verlichting. Een nadeel is dat dit type lamp beter werkt in het voorjaar en in de zomer, dan in de donkere winter. Maar dat hoeft geen reden te zijn om er niet voor te kiezen. Want in de zomer zit je waarschijnlijk toch een stuk vaker in de tuin dan in de koude seizoenen.

Schakelmateriaal en dimmers

Om je duurzame lampen nóg minder energie te laten verbruiken, kun je gebruik maken van schakelmateriaal en dimmers. Zo kun je heel makkelijk de lampen binnen en buiten je huis besturen. En dus een bewuste keuze maken welke je wel en niet aan zet. Met behulp van de dimmers zorg je er bovendien voor dat je nooit te veel verlichting gebruikt en dus niet onnodig veel stroom verspilt. Op die manier kun je één lamp ook voor meerdere doeleinden gebruiken. Heb je fel licht nodig om iets te zoeken? Dan zet je de sterkte van het licht omhoog. Dient het alleen voor sfeerverlichting? Dan dim je het licht juist een beetje.

Milieuvriendelijke materialen

Behalve naar de lamp zelf, kun je ook kijken naar de materialen waarmee de lamp is gemaakt. Zijn die duurzaam? Een lamp kan bijvoorbeeld bijvoorbeeld duurzaam zijn als het productieproces niet te belastend is geweest voor het milieu. Maar ook als het product lang mee gaat en dus niet in grote hoeveelheden voor afval zorgt – omdat ze minder vaak vervangen moeten worden. Lampen kunnen ook gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Daardoor is de hoeveelheid nieuwe grondstoffen die gebruikt is om het eindproduct te maken mogelijk al helemaal minimaal gebleven.

Duurzame kerstverlichting

Zelfs met de feestdagen, als je extra veel verlichting in en rondom je huis hebt, kun je ervoor zorgen dat alles duurzaam blijft. Er bestaat bijvoorbeeld kerstverlichting in LED. Dat kan voor binnen, voor buiten en in verschillende vormen en kleuren. Je kunt overwegen om bij kerstverlichting ook gebruik te maken van timers. Zodat je lampjes niet de hele nacht door blijven branden, maar dat ze vanzelf uitgaan als jij lekker ligt te slapen. Hoef jij daar zelf niet meer elke avond of nacht aan te denken.

Slimme thermostaat: wat is het?

Vorig artikel

Dit zijn de beste Videowalls van 2019

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws