Nieuws

Slimme thermostaat: wat is het?

0

Nu het warm is, valt het nog niet voor te stellen dat het in de winter koud gaat worden. Wat als je na een lange werkdag in de winter door koude weer en wind moet fietsen en dan vervolgens thuis komt in een koud huis? De hele dag je verwarming aan laten staan, wil je ook weer niet want dit is niet goed voor het milieu. Een slimme thermostaat kan een oplossing zijn!

Een slimme thermostaat kan het energieverbruik afstemmen op het leefgedrag van de bewoners. Deze kan jouw leefpatroon ontdekken en weten wanneer je thuis bent. Hierdoor stelt deze de verwarming zo in dat je huis lekker warm is wanneer je thuiskomt van werk na een koude regenachtige winterdag. Dan kun je heerlijk een kop thee uit je waterkoker van Braun drinken in je warme huis!

Bespaar energie

Doordat de verwarming pas wordt ingeschakeld als jij thuis bent, bespaar je energie. Hierdoor hoef je je nooit meer druk te maken of je wel de verwarming hebt uitgezet wanneer je niet thuis bent. Dit is niet alleen fijn voor de energierekening, maar ook goed voor het milieu

Hoe het werkt

Door een lichtsensor weet de slimme thermometer of jij thuis bent. Hierdoor schakelt de verwarming automatisch uit. Dit kan ook met de aanwezigheidsdetectie. Op deze manier voorkom je onnodig verwarmen. De slimme thermometer kun je ook instellen volgens een klokfunctie. Hiermee regelt het de temperatuur op basis van een schema en tijd.

Heb je een onregelmatig rooster en geen typische 9 tot 5 baan die het voor de slimme thermostaat moeilijker maak om jouw leefritme te meten? Dan kun je ook de slimme thermostaat vanaf een afstand besturen. Wanneer jij weet dat je over een half uur thuis bent dan kun je via je smartphone met een app de kachel thuis instellen. Handig!

Toch kritiek rondom de slimme thermostaat

Wanneer je zelf al heel bewust was met je energieverbruik, kan een slimme thermostaat soms juist niet in je voordeel werken. Wanneer er geen aanwezigheidsfunctie in zit dan zal de thermostaat werken op basis van je leefritme. Wanneer jij een dagje spontaan uit eten gaat met collega’s en je vergeet via de app de verwarming uit te zetten dan staat al die tijd de verwarming thuis te loeien. Een slimme thermostaat is dan vooral nuttig voor gezinnen, want dan is er vaak iemand thuis.

Een ander nadeel aan de aanwezigheidsdetectie is de wachttijd. Het duurt even voordat de slimme thermometer geen aanwezigheid detecteert en vervolgens de kachel uitschakelt. Dit betekent dat het handmatig uitschakelen van je thermostaat wanneer je thuis bent sneller werk.

Is het dan toch een luxe probleem dat we in een warm huis willen komen na een lange werkdag?

Dit zijn de 5 jongste e-sport miljonairs

Vorig artikel

Duurzame verlichting anno 2019: LED, spaarlampen en meer

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws